'La Dolce Vita' langs de Adige

23 mei 2017 Reinhilde

'La Dolce Vita' langs de Adige

We zijn net terug van een onvergetelijke reis langs de Adige in Italië. Deze hebben op we de mooist mogelijk manier kunnen bewonderen, namelijk met de fiets.

Onze reis begon in Nauders op de grens tussen Oostenrijk en Italië. De eerste paar kilometers waren al een uitdaging, aangezien we bergop moesten tot we aankwamen bij onze eerste fotostop in Graun. Het enige restant van dit dorpje wat je nog kan bewonderen is de kerktoren die uit het meer tevoorschijn komt. Nadat de dam jaren geleden gebouwd werd, liep het dorpje namelijk volledig onder water – zeer indrukwekkend om te zien!

Laat je vervolgens betoveren door de wondermooie uitzichten langs pittoreske dorpjes en eindeloze valleien met op de achtergrond de hoge bergtoppen, terwijl de route bergafwaarts gaat. Maar houd je ogen zeker op de weg want soms gaat het wel erg stijl bergaf!

Je zal je op deze route nooit vervelen, want elke dag is anders. Bewonder telkens andere landschappen, met als hoogtepunt natuurlijk het Gardameer. Een stop bij een panoramisch uitzichtpunt met zicht over de vallei kon hier zeker niet ontbreken. Daarnaast passeren we onderweg enkele leuke steden, zoals Bolzano of Trento. Dus ook voor cultuurliefhebbers heeft de Adige vanalles te bieden.

Wanneer we vanuit het Gardameer weer verder gingen fietsen richting Verona konden we kiezen voor de afdaling van de dag ervoor ook met de fiets weer omhoog te doen of voor het comfort van de bus die ons bracht naar een punt net na de helling . De meesten kozen ervoor om deze hindernis over te slaan en een stukje verder aan de dag te beginnen, maar er waren toch een aantal durvers die zich door niets of niemand lieten afschrikken en de uitdaging aangingen.

Elke avond overnachtten we in klassevolle hotel met steeds een andere inkleding, het één erg modern terwijl het andere typisch Italiaans was. Maar in elk hotel hebben we een goede nachtrust gehad, wat zeker nodig is na zo’n lange dag fietsen.

Na onze laatste kilometers kwamen we aan in Verona, ook wel de stad van de liefde genoemd. Deze eeuwenoude stad staat vooral bekend als de setting van het tragisch liefdesverhaal tussen Romeo en Julia, geschreven door William Shakespeare. Maar aangezien Verona voor lange tijd een centraal handelspunt was in Italië en het op een kruispunt van verschillende grote wegen ligt, heeft de stad nog veel meer te bieden. Denk maar aan het derde grootste amfitheater van Italië, verschillende kerken en kathedralen, mooie en pittoreske brugjes over de rivier en nog veel meer toeristische trekpleisters.

Wat aan een reis in Italië zeker ook niet mag ontbreken is het lekkere eten. Waar je ook gaat en wat je ook besteld, het eten is altijd verrukkelijk! Na een reis als deze heb je wel genoeg pizza en pasta gegeten voor lange tijd. Vergeet zeker ook niet om een glaasje rode wijn te bestellen bij de maaltijd. En een warme fietsdag afsluiten op een deugddoende manier doe je natuurlijk met een heerlijke gelato.

Alhoewel deze route af en toe uitdagend was en ons wel eens over een helling bracht, is hij zeker aan te raden voor iedereen die houdt van de gezellige Italiaanse sfeer, graag de natuur om zich heen heeft en af en toe wel eens kan genieten van wat cultuur.