Adembenemende mix van cultuur, natuur, avontuur én zwoele temperaturen!

23 mei 2017 Arno

Adembenemende mix van cultuur, natuur, avontuur én zwoele temperaturen!

Vietnam is één van de mooiste landen van Azië met een grote verscheidenheid aan cultuur en natuur. Het land is nog authentiek en heeft een lage levensstandaard. De grote steden ademen het koloniale verleden, het zuiden is zwoel exotisch, het centrale deel historisch en noorden nog eerder ongerept.

We starten onze rondreis in Hanoi, waar onze Nederlandstalige gids Corne ons op de eerste dag helpt de straat over te steken. Wat een avontuur! Duizenden brommertjes kruisen je pad. Slechts één tip: doorlopen!

Nadat we met de bus door de pittoreske dorpjes en langs de betoverende baai van Halong rijden, checken we in aan boord van een traditionele en comfortabele jonk om te genieten van het prachtige uitzicht en het lekkere eten. Je ochtend begint met het meemaken van een weergaloze zonsopgang en Tai-Chi lessen op het bovendek. Tijdens deze tweedaagse tocht varen we onder meer langs drijvende vissersdorpjes, bezoeken we grotten en maken we tijd vrij voor een zwempartij aan een verlaten strand.

Vervolgens staat een mix van cultuur, natuur én avontuur op het programma. Starten doen we met het imposante Ho Chi Minh mausoleum. Waarna we verder rijden om de streek te verkennen per kano en een prachtige fietstocht te maken door het platteland. 

’s Avonds geen overnachting in een luxueus hotel, maar een simpele slaapcabine met airco in de nachttrein à la Peking-Express naar Hue. Terwijl iedereen zich nog eens een laatste keer lekker wil omdraaien, galmt rond 5u30 de vrolijke Vietnamese muziek al door de speakers.

Na een dolle treinrit arriveren we in Hue, gelegen aan de Parfum Rivier. In deze adembenemende stad kan je wel uren rondslenteren. We bezoeken verschillende pagodes en tempels, alsook de Citadel en de Purperen Verboden Stad. Camera’s in aantocht, want we rijden over de Wolkenpas (1200m) naar My Son dat sinds enkele jaren staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tot rust komen doen we in het sfeervolle kuststadje Hoi An. De komende dagen staan onder meer een fietstocht, een stadswandeling, maar ook een authentieke kookles op het programma. Bezoek zeker ‘s avonds het stadje wanneer alle straatlampionnetjes branden – zeer indrukwekkend!

De volgende dag vertrekken we met een binnenlandse vlucht naar de meest moderne en Westerse stad van Vietnam: Ho Chi Minh City (Saigon). Hier beleven we hoe de Vietcong in de Cu-Chi tunnels leefden, bezoeken we de unieke biosfeer van de Mekong Delta en gaan we verder met paard en kar om te proeven van de lokale vruchten en vooral om te genieten van de rust.

   

We verlaten Vietnam en reizen verder naar Cambodja waar we deel twee van de reis beginnen in Siem Reap, een stad die 24/24 leeft. Vervolgens reizen we door naar  het absolute hoogtepunt van deze reis: het indrukwekkende Angkor Wat, het grootste religieuze tempelcomplex ter wereld! Neem uitgebreid de tijd om foto’s te maken en geniet van deze unieke ervaring.

Op onze weg naar Phnom Penh ligt Skuon, beter bekend als “spider village”. Probeer zeker eens de lokale geroosterde tarantula, crispy maar een echte aanrader!

Phnom Penh, in koloniale tijden nog wel de parel van Zuidoost-Azië genoemd, is onze laatste stop. Bezoek zeker de Russische markt, het Koninklijk Paleis, de tempel van Wat Phnom of geniet van een wandeling onder de palmbomen op de levendige boulevard.

Jammer genoeg kunnen we niet om de tragische gebeurtenissen van het verleden heen. We worden muisstil wanneer we de gevangenis van Tuol Sleng, S21, en het uitroeiingskamp van Choeun Ek bezoeken. Een herdenkingsmonument ter ere van de slachtoffers met duizenden opeengestapelde schedels behoeft geen verdere commentaar.

Op de laatste dag is iedereen vrij om wat te shoppen of op zoek te gaan naar een van de kleurrijke marktjes in de stad. “Hé Arno, we mochten toch zeker 30kg bagage meenemen naar België hé!?”