Reisdocumenten
Voor een cruise naar de Baltische Staten volstaat een gewone identiteitskaart. Deze moet nog 6 maanden geldig zijn, te rekenen vanaf de dag van uw terugreis. Reizigers met de niet-Belgische nationaliteit wenden zich best tot hun consulaat of ambassade voor de meest recente informatie omtrent de juiste reisdocumenten.
De reis naar de inschepingshaven
U kan kiezen uit verschillende opstapplaatsen in Vlaanderen. We spreken af op plaatsen die makkelijk bereikbaar zijn. De rit naar Warnemünde (ca. 775 km) duurt ongeveer 8 uur, afhankelijk van uw opstapplaats en het verkeer. We vertrekken steeds de avond voor het vertrek van de cruise, op tijd zodat u op de dag van aankomst Warnemünde kan bezoeken en ontspannen kan inschepen.
Opstapplaatsen
- Gentbrugge: Parking Arsenaal Brusselsesteenweg
- Meise: Carpoolparking Nieuwelaan 46-52
- Antwerpen: Autolei Wommelgem-Noord Lodezielenslaan
- Houthalen: Carpoolparking Grote Baan
Luxueuze autocars
U reist in recente, luxueuze autocars, voorzien van alle mogelijke comfort. Alle autocars zijn opgesteld in Princess Class (****) zodat u kan genieten van extra veel beenruimte en verstelbare rugleuningen. Regelmatige stops zorgen ervoor dat u tijdig de benen kan strekken of een hapje kan eten.
Alle autocars zijn uitgerust met:
- Dubbele beglazing (geluidsisolatie)
- Airco
- Noodtoilet
- Verschillende TV-schermen
- Warme dranken en frisdrank (tegen betaling)
Comfort en veiligheid zijn voor Thema Travel van het grootste belang. Daarom werken we enkel samen met autocarbedrijven met een onberispelijke reputatie. De ervaren en behulpzame chauffeurs houden ten alle tijde rekening met de wettelijke rij- en rusttijden.
Liever met de eigen wagen?
Indien u dat wenst, kan u ook met de eigen wagen naar Warnemünde rijden. Tijdens het (online) boekingsproces kiest u in dat geval voor de vertrekplaats 'Warnemünde'. Wenst u aan de cruisterminal een parking te boeken, kan u contact opnemen met de reservatiedienst van Thema Travel.
Tijdsverschil
U moet de klok één uur vooruit zetten wanneer u in de volgende steden bent: Klaipeda, Riga, Tallinn, Helsinki

Geldzaken
Aangezien MSC een Europese rederij is, betaalt u aan boord met de euro. Dat kan erg makkelijk met uw persoonlijke cruise card, die u aan boord kan koppelen aan cash, een bankkaart of credit card. Niet alle bezochte landen hanteren de euro als nationale munteenheid (Polen, Estland, Rusland, Zweden, ...), maar vaak kan u ook in deze landen betalen met de euro. Dat geldt zeker voor de steden die u bezoekt. Kredietkaarten worden in bijna alle winkels, cafés en restaurants aanvaard. Uw betaalkaart kan u heel eenvoudig openstellen voor wereldwijd gebruik door even telefonisch contact op te nemen met uw bank. Het volstaat dus om een beperkte hoeveelheid cash in euro en een kredietkaart mee te nemen.
Fooien
Om aan boord een eerlijke verdeling van de fooien te kunnen garanderen, zal MSC Cruises automatisch een dagelijkse servicebijdrage aan uw cruiserekening toevoegen. De servicebijdrage is bedoeld om de gasten te garanderen dat de diensten van MSC Cruises aan de hoogste kwaliteitsstandaarden voldoen. MSC Cruises adviseert om verder geen fooien te geven aan individuele medewerkers. De servicebijdrage tijdens de cruise bedraagt 10 euro per persoon per nacht, te voldoen aan boord op de laatste dag van de cruise via de afrekening van uw cruise card. Aan land kan u na een excursie vrijblijvend een kleine fooi nalaten voor de gids en/of chauffeur indien u tevreden bent.
Klimaat / Kledij
U reist tijdens de Baltische lente, wanneer de plaatselijke bewoners volop genieten van de langste dagen van het jaar. De winter is definitief voorbij en er wordt volop buiten geleefd. De gemiddelde temperaturen liggen tussen de 18 en 22 graden, maar net zoals in België kan het weer soms onvoorspelbaar zijn. Ook een voorjaarsbui valt nooit uit te sluiten.

Gezondheid
Voor deze cruise dient u volledig gevaccineerd te zijn tegen Covid-19.
Veiligheid
De steden die u bezoekt zijn absoluut veilig om op eigen houtje in rond te wandelen. Wees op toeristische of drukke plaatsen uiteraard wel altijd alert voor zakkenrollers.
Telefonie en Internet
In internationale wateren kan u meestal verbinding maken met een maritieme mobiele provider. De kosten om te bellen en te SMS'en met zo'n provider kunnen hoog oplopen. Check eventueel vooraf de kosten bij uw eigen mobiele provider om verrassingen te voorkomen. Aan land kan u uiteraard gebruik maken van de aanwezige mobiele netwerken. Binnen Europa zijn de roaming tarieven afgeschaft. U kan dus bellen, sms'en en mobiel surfen aan hetzelfde tarief als thuis. Buiten Europa zijn de kosten afhankelijk van het contract met uw mobiele provider.
Aan land is er op vele plaatsen gratis wifi. Bijna op elk terras, in elke bar of restaurant wordt vandaag gratis wifi aangeboden. Aan boord is internet tegen betaling verkrijgbaar in de publieke ruimtes, maar ook in de kajuiten. Er zijn verschillende pakketten beschikbaar die u makkelijk aan boord kan boeken. Let op, want het internet aan boord verloopt via een satellietverbinding die gevoelig trager is dan wat u gewoon bent.
Elektriciteit
De stopcontacten aan boord zijn de standaard stopcontacten met een voltage van 230V. U hebt dus geen reisstekkers nodig.
