Programma
Dag 1: Heenreis – Cork
In de voormiddag kom je aan in Dublin. Vanop de luchthaven reis je meteen door naar Cork, een gezellige stad op een eiland in het midden van de rivier de Lee. Hier overheerst de positieve sfeer in de eeuwenoude stadswijken met hippe koffiewinkels, kunstgaleries, unieke musea en typische Ierse pubs.

Cork is een stad op mensenmaat. De inwoners hebben een droog gevoel voor humor en doen de dingen op hun eigen, relaxte manier. Samen met je gids verken je het historische centrum en de wereldberoemde English Market, een foodmekka vol traditionele smaken en streekproducten. Daarna check je in in het hotel in de omgeving van Cork voor diner en overnachting.

Dag 2: Cork – Bantry
In Cobh bezoek je de 'Titanic Trail', een fascinerende begeleide wandeling door de stad Cobh in de haven van Cork. Dit was de laatste aanloophaven van de RMS Titanic. Je maakt een reis door de tijd en beleeft de historische stad Cobh zoals de passagiers van de Titanic. Je bezoekt de kade waar de Titanic definitief vertrok voor zijn overtocht over de Atlantische Oceaan. Het uitzicht op de stad is vandaag nog steeds exact hetzelfde als op de dag dat de passagiers van de Titanic in de haven van Cork aan boord gingen. De wandeling brengt veel interessante feiten over de Titanic, vanaf het moment dat het vertrok op zijn laatste noodlottige reis meer dan 100 jaar geleden.
%20R.jpg)
Lunchen doe je in een traditioneel visrestaurant. Daarna gaat het verder langs de spectaculaire kustroute van Ierland en ontdek je pittoreske kustplaatsjes zoals Kinsale en Clonakilty. Je dag eindigt in Bantry, een bruisend marktstadje van nauwelijks 3000 inwoners in West Cork, één van de meest pittoreske delen van Ierland. Bantry ligt langs de beroemde 'Wild Atlantic Way' route en is de perfecte uitvalsbasis om de prachtige streek te verkennen. De mensen hier verwelkomen graag bezoekers, dus wees niet verbaasd als de lokale bevolking een gesprek aanknoopt of je gedag zwaait als je voorbijrijdt.

Diner en overnachting in Bantry.
Dag 3: Bantry - Ring of Kerry
Vandaag bezoek je de de wereldbekende Ring of Kerry met de schiereilanden Beara en Iveragh. De Ring of Kerry is een 179-km lange route die je door 10.000 jaar dramatische geschiedenis voert. Het is een weg die je van het diepe bos naar de woeste Atlantische Oceaan brengt, door majestueuze landschappen waar wilde herten rondlopen en waar tuimelende watervallen in kristalheldere rivieren met wilde zalm stromen. De Ring of Kerry leidt je via een lus door het prachtige Kerry langs typische Ierse dorpjes en prehistorische ringforten.
%20R.jpg)
Lunch in een typische Ierse pub. Diner en overnachting in de omgeving van Bantry.

Dag 4: Cork – Dingle
Vandaag staat Dingle op het programma, een van de vijf schiereilanden op de Wild Atlantic Way. Dingle zelf is onconventioneel en kunstzinnig. Maar als je het stadje achter je laat, ontdek je 6000 jaar aan geschiedenis en ook de kust van Kerry, met zijn woeste golven, zilte zeewind, imposante kliffen en open luchten. Er is de Gallarus Oratory, een vroegchristelijke kapel die uitkijkt over het blauwe water van Smerwick Harbour. Er is Coumeenoole Beach, met een voortreffelijk uitzicht over de Blasket Islands. En er is de Conor Pass, de hoogste bergweg van Ierland.

Op het schiereiland Dingle ontdek je Keltische overblijfselen, ruige kusten, de indrukwekkende Mount Brandon en gezellige vissershaventjes. Diner en overnachting in de omgeving van Dingle.

Dag 5: Dingle - Galway
Vandaag steek je de Shannon rivier over en bezoek je de adembenemende Cliffs of Moher. Aan de meest westelijke rand van Ierland torenen de ruige 'Cliffs of Moher' bijna 220 meter boven zeeniveau uit. Hier strekt de grillige kustlijn zich uit over acht kilometer en worden de kalkstenen kliffen voortdurend gegeseld door de golven en winden van de Atlantische Oceaan. Het is een van de drukbezochtste bezienswaardigheden van Ierland en kan dus zeker niet ontbreken tijdens deze rondreis. Dit prachtige natuurfenomeen is al sinds het eind van de 16e eeuw een belangrijke trekpleister.
%20R.jpg)
Deze sprookjesachtige plek is al lang het decor van mythes en legenden. Ook vandaag worden de dramatische 'Cliffs of Moher' regelmatig gebruikt als filmdecor. In (min of meer) heldere weersomstandigheden, kan je de Aran-eilanden in het westen zien liggen. Het uitzicht vanaf de top van de kliffen is volgens velen één van de meest iconische ter wereld.

Vervolgens gaat het via het mysterieuze leisteenlandschap verder tot in Galway, een prachtig graafschap met een verweerd landschap. Ruig, woest en bovenaards mooi, nu eens onherbergzaam, dan weer lieflijk met een uitbundige kleurenpracht en verstilde meren. Daarnaast heeft de County Galway prachtige stranden, hoge bergen, pittoreske dorpjes en oer-gezellige pubs. In dit Gaeltacht-gebied van Ierland wordt de Ierse taal nog gesproken en zijn de rijke tradities van weleer nog springlevend.

Diner en overnachting in de omgeving van Galway.
Dag 6: Galway
Vanuit Galway kan je de bekende streek Connemara bezoeken, een gebied vol legenden en folklore en een diepgaande schoonheid. De overleden schrijver en cartograaf Tim Robinson sprak over de 'enorme, lichtgevende ruimtes' in het landschap. Het is dan ook niet vreemd dat kunstenaars, fotografen, dichters en toneelschrijvers hier allemaal inspiratie hebben gevonden.
%20R.jpg)
De Connemara ligt aan de Atlantische Oceaan en bestrijkt een uitgesproken mooi stuk van county Galway. Het is beroemd om zijn woeste gronden en zachte kleuren. De roestkleurige veenmoerassen zijn bezaaid met grijsblauwe meren, over de heuvels kronkelen oude stapelmuurtjes en de koraalstranden, zandbaaien en kleine natuurlijke havens worden begrensd door de constant veranderende oceaan.
In Connemara staat niet alleen het landschap centraal, maar ook de Ierse taal, die er wordt gekoesterd door de lokale bevolking. Net zoals de charme van stadjes en dorpen als Leenane, Roundstone, Clifden en Letterfrack. En de pony's, muziek en de pure smaken van het lokale eten. Hier beleef je de essentie van Ierland.

Diner en overnachting in de omgeving van Galway.
Dag 7: Galway – Dublin
Vanuit Galway doorkruis je het land naar de oostkust. Onderweg bezoek je de ruïnes van het klooster Clonmacnoise op de oevers van de Shannon rivier. Hier stichtte Saint Ciarán in de 6de eeuw zijn klooster dat uitgroeide tot een befaamd religieus centrum en unieke leerplaats met studenten uit heel Europa. De originele hoge kruisen, waaronder het magnifieke 10e-eeuwse 'Cross of the Scriptures', zijn te zien in het bezoekerscentrum.

Daarna kom je aan in de bruisende hoofdstad Dublin waar je geniet van vrije tijd. Zo kan je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de stadswijk rond de Temple Bar met zijn ontelbare pubs, restaurants en muzikale optredens. Diner en overnachting in Dublin.

Dag 8: Dublin – Brussel
Aangezien je terugvlucht pas 's avonds plaatsvindt, geniet je nog van een mooie vrije dag in Dublin, een stad die net zo intiem is als een dorp en net zo vriendelijk als een Ierse pub. De straten en steegjes van de stad lopen over van eigentijdse kunst en historische gebouwen, hippe cafés en traditionele 'oude-mannen-pubs', zoals de Dubliners ze noemen. Als je door de straten loopt, voel je de energie van ruim 1000 jaar geschiedenis. Het erfgoed van de Vikingen vermengt zich moeiteloos met hippe boetiekjes, in de keienstraten klinken de liedjes van straatmuzikanten en in de 18e-eeuwse parken worden festivals, filmvoorstellingen en foodmarkten gehouden.

Een tip voor de laatste dag is een bezoek aan Trinity College. Hier kan je ondermeer het 'Book of Kells' bewonderen. Dit glorieuze, vroegchristelijke geïllumineerde manuscript is een meesterwerk en dateert al van de 9de eeuw. Met een geschiedenis met monniken, Vikingen en afgelegen Schotse eilanden zal het Book of Kells je niet onberoerd laten. Je vindt het in de schatkamer van Trinity College en bezoek omvat ook een bezoek aan de Long Room Library, één van de oudste en imposantste bibliotheken van Europa met meer dan 200.000 eeuwenoude werken.

Ook niet te missen zijn de twee kathedralen van Dublin. De iconische St. Patrick's Cathedral uit het jaar 1220 werd gebouwd naast de waterput waar deze Ierse patroonheilige bekeerlingen doopte. Op slechts 10 minuten lopen ligt de Christ Church Cathedral die al bijna 1000 jaar pelgrims aantrekt.
Of bezoek EPIC, het Ierse Emigratie museum. Door de eeuwen heen zijn meer dan 10 miljoen mensen uit Ierland geëmigreerd. Bij EPIC kun je ontdekken waarom ze vertrokken, waar ze naartoe gingen en hoe ze de wereld vormden. Het museum is opgericht vanuit de overtuiging dat emigratie een van de interessantste manieren is om een land volledig te begrijpen. Terwijl je de verhalen van onze emigranten ontdekt, krijg je een uniek inzicht in de geschiedenis en cultuur van Ierland.
