De Amalfi kust
De Amalfikust is een deel van de kust van de Italiaanse regio Campania, gelegen aan de zuidkant van het schiereiland van Sorrento. Het gebied loopt van Positano in het westen tot aan Vietri sul Mare in het oosten. De Amalfikust wordt vanwege de natuurpracht en cultuurgeschiedenis beschouwd als een van de mooiste kusten ter wereld. Ze staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De kust ontleent haar naam aan het stadje Amalfi, dat niet alleen geografisch, maar ook historisch het hart van het gebied is.

Positano
Het mediterrane klimaat van Positano is dankzij zijn ligging erg mild. De winters zijn erg warm met temperaturen die nooit onder de 6 graden zakken, terwijl de zomers lang, warm en zonnig zijn, maar vaak verfrist door de zeebries. Dankzij de milde temperatuur en de schoonheid van het landschap is Positano sinds de tijd van het Romeinse Rijk een vakantieoord, zoals blijkt uit de ontdekking van een villa in de baai. Kenmerkend zijn de vele trappen die vanaf de top van het dorp de bovenwijken met het dalgebied verbinden.

Positano was in de eerste helft van de twintigste eeuw een relatief arm vissersdorp. Het begon pas toeristen aan te trekken in de jaren vijftig, vooral nadat de schrijver John Steinbeck in mei 1953 zijn essay over Positano publiceerde in Harper's Bazaar: "Positano bites deep", schreef Steinbeck. "Het is een droomplek die niet helemaal echt lijkt als je er bent, maar die je terugroept nadat je er weg bent."
Amalfi
Amalfi was de hoofdstad van een maritieme republiek die bekend staat als het hertogdom Amalfi, een belangrijke handelsmacht in de Middellandse Zee. In de jaren 1920 en 1930 was Amalfi een populaire vakantiebestemming voor de Britse upper class en aristocratie. Amalfi is vandaag een gezellig, historisch stadje dat zijn naam geeft aan de kust waaraan het is gelegen, genaamd Costiera Amalfitana (Amalfikust). Samen met andere stadjes aan dezelfde kust, zoals Positano en Ravello, staat Amalfi staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Napels
Napels is een belangrijke havenstad aan de westkust van Zuid-Italië. Vanaf de stad ziet men in het oosten de vulkaan Vesuvius, met aan de voet de ruïnes van Pompeï. De stad is naar best heuvelachtig te noemen. De Napolitaanse agglomeratie telt circa 4,4 miljoen inwoners.

De historische stad is gesticht door inwoners van de Griekse kolonie Cumae en dit al rond de achtste eeuw voor Christus. Daarom werd de nieuwe stad 'Νέα Πόλις' - Néa Pólis (nieuwe stad) genoemd. Neapolis werd een van de belangrijkste steden van het Griekstalige zuiden van Italië en daarmee een van de culturele vormers van het vroege Rome. Napels werd in de 4de eeuw voor Christus min of meer gedwongen een bondgenoot van het republikeinse Rome en bleef gedurende de periode van het Romeinse Rijk een belangrijke stad. Door de uitbarsting van de Vesuvius in de 1ste eeuw die Pompeï verwoestte werd ook Napels flink beschadigd.
In de moderne tijd was Napels één van de grootste steden van Europa. Al in de 16de eeuw had de stad een inwonertal van boven de 200.000, net zoals wereldsteden als Parijs en Constantinopel. Het was het een belangrijk financieel centrum dat geld leende aan vorstendommen in heel Europa. In de 18e eeuw was Napels nog steeds groter dan Rome, Madrid of Amsterdam.
Op 7 april 1906 barstte de Vesuvius uit en richtte in Napels grote schade aan. Daarna waren er nog twee uitbarstingen van de Vesuvius: in 1931 en in 1944. Daarna is het stil gebleven. Dit is een ongebruikelijk langer periode.
Capri
Capri, een legendarisch eiland in de Italiaanse baai van Napels, is beroemd om zijn ruige landschap, luxe hotels en winkels, van designermode tot limoncello en handgemaakte leren sandalen. Een van de bekendste natuurgebieden is de Blue Grotto, een donkere grot waar de zee elektrisch blauw oplicht, het resultaat van zonlicht dat door een onderwatergrot valt. In de zomer trekt Capri's dramatische, met inhammen bezaaide kustlijn veel jachten
%20R.jpg)
Sorrento
Sorrento is een kustplaats in het zuidwesten van Italië, met uitzicht op de baai van Napels op het Sorrentijnse schiereiland. Het ligt bovenop kliffen die de stad scheiden van de jachthavens. Het toeristische stadje staat bekend om het adembenemende uitzicht op het water en het Piazza Tasso, een plein met cafés. Het historische centrum is een wirwar van smalle steegjes met de Chiesa di San Francesco, een 14e-eeuwse kerk met een prachtig klooster.

Ooit was de republiek Amalfi een onafhankelijke stadstaat van vooral zeevaarders en daarmee een geduchte concurrent van machtige steden zoals Genua en Pisa. De rotsachtige kust van Amalfi is beroemd om zijn natuurpracht met een azuurblauwe zee en verscholen baaitjes met witte stranden.

De streek is ook bekend omwille van de productie van limoncello-likeur dankzij de bijzondere citroenen die in deze streek groeien. De juiste naam is van de soort citroenen die er groeit is "sfusato amalfitano". Ze zijn lang en minstens dubbel zo groot als andere citroenen, met een dikke en gerimpelde schil en een zoet en sappig vruchtvlees zonder veel pitten. Het is gebruikelijk om tussen februari en oktober citroenen te zien groeien in de terrastuinen langs de hele kust van Amalfi.

Vesuvius
De Vesuvius is een vulkaan aan de westkust van Italië ten zuidoosten van Napels. De vulkaan heeft een doorsnede van acht kilometer en is 1281 meter hoog. De Vesuvius ligt in de krater van een oudere vulkaan, de Monte Somma. De krater (caldera) is ongeveer 18.300 jaar geleden gevormd. Sinds 1995 wordt de Vesuvius (en het omliggende gebied) beschermd als Nationaal Park.

De bekendste uitbarsting van de Vesuvius is die van het jaar 79. Dit was de gewelddadigste uitbarsting die tot nu toe plaatsvond. De top van de vulkaan explodeerde en de Romeinse plaatsen Pompeï, Stabiae en Oplontis werden volledig bedolven onder as en puimsteen. Ook verspreidden giftige gassen als koolstofmonoxide (CO) zich door Pompeï. Ongeveer 10.000 mensen werden gedood, waarvan maar 2300 lichamen zijn teruggevonden. Het verloop van deze ramp is vooral bekend door een ooggetuigenverslag van Plinius de Jongere in een brief aan de geschiedschrijver Tacitus (Epistulae VI, 16). Hij maakte aantekeningen gedurende de uitbarsting vanuit Kaap Misenum, zo'n 30 kilometer van de Vesuvius.
Pompeï
Pompeii was een oude stad in de omgeving van Napels. Pompeii werd begraven onder 4 tot 6 meter vulkanische as en puimsteen bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. De opgegraven stad, grotendeels bewaard onder de as, biedt een unieke momentopname van het Romeinse leven en een buitengewoon gedetailleerd inzicht in het dagelijkse leven van haar inwoners.

Het was een welvarende stad, met veel mooie openbare gebouwen en luxe privé-huizen met weelderige decoraties, meubels en kunstwerken. Organische overblijfselen, waaronder houten voorwerpen en menselijke lichamen, werden begraven in de as en lieten holtes achter die archeologen konden gebruiken als mallen om gipsen afgietsels te maken van unieke figuren in de laatste momenten van hun leven. Pompeï staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De opgravingen gaan tot op de dag van vandaag door in een aantal voorheen onontgonnen delen van de stad.