Compensatie CO2-voetafdruk

Wil je je steentje bijdragen aan de natuur en je CO2 voetafdruk compenseren? Dan hebben wij de oplossing voor jou!

We werken namelijk samen met Climate Neutral group, omdat ook wij veel belang hechten aan het klimaat en aan duurzaam reizen. Zij hebben namelijk verschillende projecten op poten gezet waarbij wij als reizigers kunnen investeren in CO2-credits. Met deze credits zorgen zij ervoor dat we samen de klimaatverandering kunnen bestrijden.

Zo hebben ze reeds drie specifieke projecten uitgewerkt. Eerst en vooral kunnen ze dankzij alle compensaties investeren in het cookstove-project. Bij deze ovens is er beduidend minder hout nodig en wordt er ook minder rook geproduceerd, wat dus ook minder vervuiling inhoudt. Hiernaast houden ze zich ook bezig met verschillende bosprojecten. Bossen spelen namelijk een belangrijke rol bij het beperken van de klimaatverandering. Tot slot is ook de hernieuwbare energie, zoals onder andere wind- , waterkracht- en zonne-energie, een project waar ze sterk op inzetten.

Wie zit er achter Climate Neutral Group?

Climate Neutral Group bestaat uit een team experts met een enorme drive om het klimaatprobleem aan te pakken. Ruim 300 organisaties dragen reeds hun steentje bij en Thema Travel wilt graag meehelpen om de CO2- voetafdruk te verkleinen.

Wat is de CO2-voetafdruk?

Een CO2-Footprint of CO2-voetafdruk is de berekening van de totale uitstoot van broeikasgassen. Bij alle activiteiten, energieverbruik, mobiliteit, transport, opslag en vliegreizen, komen er CO2 en andere broeikasgassen vrij.

Welke projecten zijn er?

 1. Cookstove-projecten

Ruim een derde van de wereldbevolking kookt dagelijks op open vuur, meestal binnenshuis. De rook die daarbij vrijkomt, is enorm slecht voor de gezondheid. Wereldwijd sterven jaarlijks meer dan vier miljoen mensen aan longziektes (zoals COPD) veroorzaakt door koken op open vuur; dat is meer dan aids, malaria en tbc bij elkaar.

Daarnaast heeft deze manier van koken een enorme impact: zowel op het klimaat als op de sociale ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen, die iedere dag uren bezig zijn met koken en houtsprokkelen. De cookstove-projecten in deze mix, voornamelijk in Afrika en Azië, helpen om ontbossing te bestrijden, de hoeveelheid broeikasgasemissies in de atmosfeer te verminderen en de gezondheid van mensen te verbeteren.

Met hun slimme ontwerp gebruiken deze cookstoves 40-60% minder hout en produceren ze minder rook. Door te investeren in de lokale productie en distributie van schonere, kostenefficiënte huishoudelijke cookstoves, dragen alle projecten meetbaar bij aan verschillende SDG’s en zijn ze Gold Standard gecertificeerd.

 1. Bosprojecten

Bossen spelen een fundamentele rol bij het beperken van klimaatverandering door CO2 uit de atmosfeer te verwijderen en op te slaan in de bomen en de bodem. Zodra bomen worden gekapt, komt de opgeslagen CO2 weer vrij in de atmosfeer. Er wordt geschat dat ontbossing en bosdegradatie ongeveer 11% van de wereldwijde CO2-uitstoot vertegenwoordigen.

Om deze belangrijke ecosystemen te beschermen, de biodiversiteit te behouden, CO2 op te slaan en de welvaart voor lokale gemeenschappen te bevorderen, maken verschillende bosprojecten over de hele wereld deel uit van deze mix, met als doel: • Bescherming (conservation) • Herstel (reforestation) • Aanplant (afforestation) De projecten zijn getoetst aan de VCS-standaard en werken met ‘Improved Forestry Management’-systemen. Naast een vitale investering in de natuur, werken de projecten samen met lokale gemeenschappen. Ze zorgen voor werkgelegenheid en onderwijs, er worden boomkwekerijen opgezet en vaak wordt er ook infrastructuur aangelegd. Zo dragen ze bij aan verschillende SDG’s. Als gevolg hiervan worden de meeste projecten ook geverifieerd aan de hand van de community- en biodiversiteitsstandaard.

 1. Hernieuwbare energieprojecten

Met deze mix steun je onze selectie van VCS ‘Renewable Energy’-projecten, zoals kleinschalige wind-, waterkrachten zonne-energie. Als voorbeeld beschrijven we onze kleinschalige windprojecten in afgelegen gebieden in voornamelijk Azië en Afrika. De windprojecten geven mensen in plattelandsgemeenschappen toegang tot schone energie zonder uitstoot van broeikasgassen te veroorzaken. Wereldwijd groeit de bevolking snel. Dit betekent ook een toenemende vraag naar energie, waarvoor onder andere grootschalige windenergieprojecten worden ontwikkeld.

Helaas wordt de lokale bevolking in afgelegen en landelijke regio’s daarbij vaak vergeten. Extra kleinschalige windparken, alleen mogelijk met koolstoffinanciering onder de VCS-standaard, verbeteren de toegang van de lokale bevolking tot schone energie om koken op open vuur en verlichting op kerosine te vervangen. De windparken doen dat door groene energie op het lokale net te voeden, waardoor fossiele brandstoffen minder nodig zijn. Naast het verminderen van CO2-uitstoot verbeteren de windparken de energiezekerheid van mensen, stimuleren ze de lokale infrastructuur en creëren ze banen.

Hoe kan ik mijn bijdrage leveren?

Fijn om te horen dat je geïnteresseerd bent in het redden van het klimaat. Afhankelijk van welke reis je graag wilt maken, hebben we vooropgestelde bedragen berekend. Hieronder kan je een overzicht terugvinden van de compensaties per reis.

Voor auto- en busreizen in Europa:                                        

18 euro per persoon

Voor vliegreizen tot 3000 km:                                                

32 euro per persoon

Voor ‘flight & cruise’ tot 3000 km:                                        

48 euro per persoon

Voor vliegreizen meer dan 3000 km:                                    

48 euro per persoon

Voor ‘flight & cruise’ meer dan 3000 km:                           

60 euro per persoon

Meer informatie over Climate Neutral Group vind je hier.

 

 

Reizen in de kijker


Feeƫrieke fietscruise van Passau naar Boedapest

 • 09 jun - 16 jun 2023   Uitverkocht
 • 16 jun - 23 jun 2023   Uitverkocht
 • 21 jul - 28 jul 2023   Uitverkocht
 • 28 jul - 04 aug 2023   Nieuw
 • 18 aug - 25 aug 2023   Nieuw
 • 01 sep - 08 sep 2023   Nieuw
 • 08 sep - 15 sep 2023   Nieuw
 • 15 sep - 22 sep 2023   Nieuw
Riviercruises, Fietsvakanties met de eigen wagen

12-daagse rondreis Jordaniƫ, de schatkamer van het Oosten

 • 08 mrt - 19 mrt 2023   Uitverkocht
 • 15 mrt - 26 mrt 2023   Uitverkocht
 • 23 sep - 04 okt 2023   Nieuw
Verre Bestemmingen, Cultuurvakanties

Contactgegevens

Halensebaan 154
3290 Diest

Plan je route

T. 078 15 27 07
T. 013 35 01 80

M. info@thematravel.be

IBAN: BE44 7350 2508 0245
BIC: KREDBEBB